Voedingsadviezen bij een vetraagde maagontlediging (gastroparese)
Hoe werkt de maag?
Voedsel wordt in de mond gekauwd en vermengd met speeksel. Als het voedsel wordt doorgeslikt komt het via de slokdarm in de maag terecht. De maag is een opslagplaats voor maagsap, waar enzymen in zitten die het voedsel verteren. In de maagwand zitten sterke spieren, die het voedsel kneden en voortstuwen. Zo wordt het voedsel goed gemengd met de maagsappen en verder getransporteerd naar de twaalfvingerige darm.
Wat zijn oorzaken van een vertraagde maagontlediging?
Hoe snel de maag weer leeg is hangt van allerlei factoren af. Vaak heeft de samenstelling van de maaltijd hier invloed op. De maag is vaak sneller leeg bij een vloeibare maaltijd. Veel vetten, eiwitten of een hoge zuurgraad zorgen ervoor dat de maag er langer over doet om te ledigen. De oorzaak van een vertraagde maag kan ook komen door het zenuwstelsel, hormonen of de maagspieren. Daarnaast kan de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm vernauwd zijn, waardoor het voedsel er niet of moeilijk door kan.
Wat zijn de klachten van een vertraagde maag?
Klachten van een vertraagde maagontlediging worden meestal gekenmerkt door een opgeblazen gevoel, opboeren, misselijkheid en neiging om te braken met brandend maagzuur.
Tips en adviezen
- Neem kleine frequente maaltijden en probeer de voeding goed te spreiden over de dag. Liever 6-7 kleine maaltijden, dan 3 grote maaltijd.
- Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Het beste is om 20-30 keer op 1 hap te kauwen alvorens u hem helemaal weg hebt geslikt.
- Ga na het eten niet liggen, maar blijf minimaal nog 30 minuten rechtop zitten.
- Maak eventueel na de maaltijd een rustige wandeling.
- Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen, kies daarom voor magere en halfvolle melkproducten en magere kaas en vleessoorten. Vermijd gefrituurde gerechten, rauwkost, noten en muesli.
- Als de warme maaltijd ‘s avonds meer klachten geeft, zou u ervoor kunnen kiezen om de warme maaltijd naar de middag te verplaatsen.
- Vaste voedingsmiddelen blijven langer in de maag dan vloeibare voedingsmiddelen. U kunt ervoor kiezen om meer gebruik te maken van vloeibare voedingsmiddelen in plaats van vaste voedingsmiddelen. Het scheiden van vast en vloeibaar voedsel kan soms ook helpen.
- Heeft u diabetes en zijn de bloedsuikers te hoog? Te hoge bloedsuikers vertragen ook de maagontlediging. Daarom is het altijd goed om naar goede bloedsuikerwaarden te streven.
- In sommige gevallen kan er een door een arts medicatie voorgeschreven worden, die de maagontlediging bevorderen. Vraag hiernaar bij uw behandelend arts.
Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk, dan kunt u contact opnemen met uw diëtist van Expertisecentrum Voeding en Leefstijl via het afsprakenbureau op 0183-644229.