Vasculair betekent: betrekking hebbend op het bloedvatenstelsel. Alle aandoeningen van het bloedvatenstelsel vallen onder de verzamelnaam “vaatziekte”. De meest bekende is slagaderverkalking (atherosclerose).
Hoewel een vaatziekte vaak alleen maar in een deel van het lichaam tot uiting komt (in het hart, hoofd, de buik of benen), heeft het hele lichaam met de aandoening te maken.
Het doel van de vasculaire risicopolikliniek is alle risicofactoren die tot slagaderverkalking kunnen leiden vroegtijdig te onderkennen en te behandelen. Hiervoor is een preventieprogramma opgesteld waarbij u gescreend en zo nodig behandeld wordt. Als de risicofactoren voor het krijgen van een hart- en vaatziekte adequaat aangepakt worden, vermindert dit de kans op (herhaling van) een hart- en vaatziekte aanzienlijk.
Voor wie is de vasculaire risicopolikliniek?
De vasculaire risicopolikliniek is bedoeld voor patiënten die al een vaatprobleem hebben ontwikkeld en bij wie het voortschrijden van de aderverkalking moet worden beperkt. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten met:
- een beroerte of tekenen van een voorbijgaande beroerte (TIA);
- vernauwing van de kransslagaders (angina pectoris of hartinfarct);
- verwijding van de grote buikslagader (aneurysma van de aorta);
- vernauwing van de beenslagaders (etalagebenen).
Daarnaast worden ook patiënten gezien die een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben, maar die nog geen vaatprobleem hebben ontwikkeld. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten met:
- familiair verhoogd cholesterol (familiaire hypercholesterolemie);
- chronische nierschade.
Via een verwijzing van uw medisch specialist en/ of de huisarts kunt u een afspraak maken voor de vasculaire risicopolikliniek.