Mammapolikliniek
Op de polikliniek
Op de mammapolikliniek kunnen vrouwen én mannen terecht die mogelijk een afwijking aan één of beide borsten hebben. Het kan een goedaardige afwijking zijn, of het kan om een vorm van borstkanker gaan. In beide gevallen wilt u zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is.
Op de mammapolikliniek worden verschillende gesprekken en onderzoeken op één onderzoeksdag gecombineerd. Op die manier kan er snel en zorgvuldig vastgesteld worden of er een afwijking aan de borst is, die behandeld moet worden. Soms is er een uitgebreider onderzoek nodig waarvoor een vervolgafspraak moet worden gemaakt. Wij streven er zoveel mogelijk naar om u 'helderheid in één dag' te bieden.
Wie werkt er?
Op de mammapolikliniek werken verschillende specialisten nauw samen waaronder de:
- chirurg;
- radioloog;
- patholoog-anatoom;
- internist-oncoloog;
- verpleegkundig specialist mammacare;
- mammacare verpleegkundige;
- plastisch chirurg;
- verpleegkundig specialist plastische chirurgie;
- oncologieverpleegkundige.
Afspraak maken
De mammapolikliniek van het Beatrixziekenhuis kent drie soorten afspraken:
- ééndaagse procedure;
- reguliere afspraak;
- afspraak na bevolkingsonderzoek.
Eéndaagse procedure
De ééndaagse procedure vindt in het Beatrixziekenhuis plaats op maandag, woensdag en vrijdag. Bent u door uw huisarts verwezen voor een ééndaagse procedure, dan vinden alle onderzoeken op één dag plaats. De uitslag van de onderzoeken volgt dezelfde middag. Soms is een aanvullend onderzoek nodig, ook dat hoort u dan op dezelfde dag. Via uw huisarts ontvangt u de benodigde informatie voor deze afspraak.
Reguliere afspraak
Indien uw huisarts vindt dat u zo snel mogelijk onderzocht moet worden, volgt een reguliere afspraak. Deze afspraak vindt op meerdere dagdelen plaats en bestaat uit meerdere consulten. De uitslag van deze onderzoeken volgt binnen enkele dagen.
Afspraak na bevolkingsonderzoek
Komt u op de mammapolikliniek via het bevolkingsonderzoek dan kan het zijn dat nader onderzoek, zoals het zeer gericht maken van nog andere röntgenfoto's, of het maken van een echografie van de borst(en), noodzakelijk is.
Voorbereiding
Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de afspraak op de mammapolikliniek, adviseren wij u het volgende:
- breng een vertrouwd persoon mee naar de mammapolikliniek als u dat prettig vindt;
- neem de verwijsbrief mee van uw huisarts, en de papieren van het bevolkingsonderzoek;
- gebruikt u medicijnen, neem deze dan in de originele verpakking mee;
- gebruik in verband met de onderzoeken geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw bovenlichaam.
U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de polikliniek chirurgie. Houdt u er rekening mee dat het bezoek aan de mammapolikliniek een halve en soms bijna een hele dag kan duren. Vaak kunt u in de middag even naar huis en komt u aan het einde van de dag terug voor de uitslag van de onderzoeken. Het kan ook gebeuren dat u een telefonische afspraak krijgt voor dezelfde dag, in dat geval hoeft u dus niet terug te komen.
Heeft u vragen, dan kunt u de mammaverpleegkundigen bellen op (0183) 64 48 18 of mailen naar mammab1@rivas.nl.
Tips voor het gesprek
Om u voor te bereiden op het gesprek bij de chirurg of de verpleegkundig specialist mammacare, vindt u hieronder enkele veelgestelde vragen. Daarnaast kunt u altijd met uw vraag bij ons terecht. Staat uw vraag er niet bij, stuur ons dan een e-mail: mammab1@rivas.nl.
U kunt ook de website van de bortskankervereniging Nederland, de BVN, raadplegen: www.borstkanker.nl
Op www.b-bewust.nl is een lijst met vragen te vinden die u eventueel bij uw eerste bezoek aan de mammapolikliniek kan helpen.
Hoe snel kan ik op de mammapolikliniek terecht?
Normaal gesproken kunt u binnen een week op de mammapolikliniek terecht. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld door grote drukte of afwezigheid van artsen, kan het iets langer duren.
Kan ik zelf mijn chirurg kiezen?
Dat is mogelijk. U kunt bij het maken van uw afspraak aangeven welke chirurg, of andere specialist, u wilt zien. Het kan voorkomen dat u daardoor iets langer op uw afspraak moet wachten.
Welke onderzoeken kan ik verwachten?
De chirurg of verpleegkundig specialist zal uw borsten onderzoeken. Daarna worden er meestal röntgenfoto’s van de borst(en) gemaakt en eventueel een echografie van de borsten. Het kan zijn dat de radioloog besluit om een punctie te doen, dit houdt in dat hij met een naald wat cellen of weefsel verwijderd om voor onderzoek op te sturen.
Gaan er cellen circuleren in het lichaam omdat de tumor is gepuncteerd (aangeprikt)?
Het is vooralsnog uit wetenschappelijk onderzoek niet aangetoond dat er cellen gaan circuleren in het lichaam, nadat de tumor is aangeprikt.
Wat betekent het als de punctie 'negatief' is?
Een ‘negatieve’ punctie betekent dat er géén kwaadaardige cellen zijn gevonden.
Wat is een cytologische punctie?
Bij een cytologische punctie prikt de radioloog of chirurg met een dunne naald in de gevonden afwijking in de borst en zuigt wat weefselcellen en/ of vocht op. Dit wordt door de patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht om te bepalen over wat soort afwijking het gaat. Bij een cytologische punctie wordt geen plaatselijke verdoving gebruikt.
Wat is een biopt (of: 'dikke naald biopsie')?
Een biopt is te vergelijken met een cytologische punctie waarbij weefselcellen en/ of vocht opgezogen wordt. Bij een biopt gebeurt dit echter met een grotere naald en wordt de huid vooraf verdoofd. De biopsie maakt het mogelijk meer weefsel weg te nemen. Dit weefsel wordt, net als bij de punctie, onderzocht onder de microscoop. Het microscopisch onderzoek geeft nog meer informatie over de aard van de afwijking en of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat. Na de biopsie kan u direct weer naar huis.
Waar kan ik meer informatie vinden over borstkanker?
In het Informatiecentrum van het Beatrixziekenhuis vindt u veel folder- en voorlichtingsmateriaal over borstkanker. Dit informatiemateriaal wordt verzorgd door een aantal organisaties.
Hieronder vindt u hiervan een kort overzicht:
- KWF: Kankerbestrijding: diverse folders, waaronder 'Borstkanker', 'Als het kanker is', 'Leven met kanker', 'Goede voeding bij kanker'. U kunt ze bestellen via de website.
- BorstkankerVereniging Nederland: een vereniging van en voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met borstkanker en voor mensen die gendrager zijn of lid zijn van een erfelijk belaste familie. Op de website vindt u meer informatie over borstkanker.
- Integraal Kankercentrum: elke persoon met kanker wordt door het Integraal Kankercentrum geregistreerd. Als u bezwaar heeft tegen de. registratie van uw gegevens geef dit dan aan bij uw behandelend arts.
- Pink Ribbon: Pink Ribbon TV is onderdeel van het internationale Pink Ribbon programma dat vrouwen en mannen informeert over borstkanker. Hier vindt u o.a. persoonlijke ervaringsverhalen.