Zwangerschapsplanner
Het onderzoek
Als u net zwanger bent, komt er veel op u af. Iedereen in de omgeving weet wel te vertellen wat u wel of niet zou moeten doen of laten. Toch is het belangrijk dat u de juiste informatie krijgt. Daarvoor bent u bij uw gynaecoloog of verloskundige aan het juiste adres. Hij of zij kan u precies vertellen wat wel of niet verstandig is om te doen.
Ook zijn er een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden. Maar, wat moet wanneer geregeld worden? Om u een beetje wegwijs te maken, hebben we de belangrijkste dingen op een rijtje gezet.
Als u vragen hebt, stel deze gerust aan uw gynaecoloog, of aan uw verloskundige op de polikliniek. U kunt eveneens kijken op www.zwangerwijzer.nl
Wij wensen u een voorspoedige zwangerschap toe.
Week 0-8
Gezond leven
- Stop met roken.
- Drink geen alcohol.
- Slik niet op eigen initiatief medicijnen.
- Pas op voor de toxoplasmoseparasiet, dus handschoenen aan als u in de tuin werkt en geen (half-) rauw vlees eten. Laat de kattenbak verschonen door uw partner. Groenten goed wassen.
- Eet geen kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (aux lait cru), in verband met de listeriabacterie.
- Eet niet te veel orgaanvlees (bijvoorbeeld lever), in verband met een teveel aan vitamine A.
Foliumzuur slikken
U mag foliumzuur slikken totdat u 10 weken zwanger bent. Voor de meeste vrouwen is één tablet van 0,4 mg per dag voldoende. Zo verkleint u de kans op het krijgen van een kind met een open ruggetje.
Uw gynaecoloog of verloskundige vertelt u wanneer er sprake is van een verhoogd risico. Dan moet u 5 mg per dag slikken.
Moeders voor moeders
Door urine te verzamelen geeft u ook anderen de mogelijkheid om zwanger te worden. Aanmelden kan tot 11 weken zwangerschap via tel: 0800 022 8070.
Hallo wereld
Als u het leuk vindt, kunt u zich aanmelden bij de website www.hallowereld.nl voor een nieuwsbrief. U krijgt dan wekelijks veel (betrouwbare!) informatie over de zwangerschap per email.
Week 8-12
Verhoogd risico?
U kunt nagaan of er misschien sprake is van een verhoogd risico op een baby met een aandoening. Bijv. als u eerder een kindje hebt gekregen met een erfelijke aandoening, of als er erfelijke aandoeningen in de (nabije) familie voorkomen. Prenataal onderzoek (bijvoorbeeld een vlokkentest, vruchtwaterpunctie) kan aantonen of er mogelijk bepaalde aandoeningen aanwezig zijn.
Indien er geen sprake is van een verhoogd risico, of u wenst geen vlokkentest/ vruchtwaterpunctie, kan een combinatietest de kans berekenen op het krijgen van een kindje met het Syndroom van Down. Vraag meer informatie aan uw gynaecoloog of verloskundige op de polikliniek.
Zwangerschapsverklaring
Een werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig. Vraag erom bij de balie.
Aangepast werk
Neem contact op met uw werkgever, Arbodienst of bedrijfsarts, wanneer u veel
’s nachts werkt of werk hebt dat onveilig of te zwaar is tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld veel tillen of bij het werken met chemische stoffen). U hebt recht op aangepast werk.
Kinderopvang
Denk na over kinderopvang als u na de geboorte weer wilt gaan werken. Sommige kinderdagverblijven hebben een wachtlijst!
Week 12-20
Verzekering
Stel uw zorgverzekering op de hoogte van uw zwangerschap. Vraag ook meteen na of u recht hebt op een kraampakket.
Kraamhulp
Kraamhulp regelen via een kraamcentrum of een particuliere kraamzorg-organisatie. Doe dit het liefst voor de 14e zwangerschapsweek. Informeer bij uw zorgverzekeraar op welke manier u dit kunt regelen.
20 weken echo
Dit is een medische echo, waarbij uw kindje wordt bekeken op mogelijke afwijkingen. Uw verloskundige of gynaecoloog zal u een informatiefolder over deze echo meegeven.
Zwangerschapscursus
Zeker als u zwanger bent van uw eerste kindje, kan het heel nuttig zijn om een cursus te volgen. U bent dan beter voorbereid op wat er komen gaat tijdens de bevalling. Er is voldoende keuze, bijvoorbeeld:
- Zwangerschapsgym.
- Zwemmen.
- Samen Bevallen, et cetera.
Aanschaf van de baby-uitzet
U krijgt van het kraamcentrum een lijstje met spullen die u dient aan te schaffen. Bedenk dat op sommige dingen een lange levertijd zit!
Week 20-28
Zwangerschapsverlof
Dit regelt u via uw werkgever. Het begint tussen de 34-36 weken en duurt totaal 16 weken. Ook is er mogelijkheid om aansluitend onbetaald verlof op te nemen of ouderschapsverlof.
Kijk voor meer informatie op home.szw.nl en zoek onder "onderwerpen" naar ouderschapsverlof.
Samenwonend?
Bent u niet getrouwd, dan is het verstandig om tijdens de zwangerschap samen met uw partner een bezoek aan de burgerlijke stand te brengen. Zo kunt u de achternaam van het kindje regelen. Uw partner moet het ongeboren kindje erkennen.
Voorlichtingsavond Beatrixziekenhuis
Om goed voorbereid te zijn op de bevalling in het ziekenhuis kunt u een voorlichtingsavond bezoeken. Deze wordt vier keer per jaar gehouden en geeft informatie over bevallen in het Beatrixziekenhuis, inclusief een rondleiding over de afdeling Verloskunde.
Informatie en aanmelden via: zwangerenvoorlichting@rivas.nl
Geboorteplan maken
Als u het fijn vindt, kunt u eens opschrijven wat u graag wel of niet zou willen bij de bevalling. Dit noemen we een geboorteplan. Bespreek dit dan met uw gynaecoloog of uw verloskundige. Op deze manier bent u goed voorbereid en krijgt u een reëler beeld van de bevalling. Ook kunnen we kijken wat er mogelijk is voor u. Kijk voor informatie over het schrijven van een geboorteplan op: www.cicli.nl
Week 28-34
Borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding die u uw kindje kunt geven. De keuze om borstvoeding te geven kan mede bepaald worden door reacties uit de naaste omgeving, of eerdere ervaringen van uzelf. Denk er nu alvast over na of u borstvoeding wilt gaan geven. Indien u medicijnen gebruikt, vraag dan na bij uw gynaecoloog of verloskundige of u wel borstvoeding mag geven.
Om u goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding, kunt u een cursus volgen of een informatieavond bezoeken. Bij Rivas bieden we de cursus 'Borstvoeding, de beste start' aan.
Wanneer u ongeveer 32 weken zwanger bent, kunt u het borstvoedingsspreekuur in het Beatrixziekenhuis bezoeken. Hier wordt u verder ingelicht over alles wat bij borstvoeding komt kijken. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen (bijvoorbeeld over een negatieve borstvoedingservaring).
Kraampakket
Dit kunt u ophalen (meestal gratis) bij de zorgverzekeraar of is te koop bij apotheek of drogist. Er zitten veel spullen in die in de kraamtijd nodig zijn.
Koffertje
Zet een koffertje klaar met de spullen die u mee wilt nemen voor als u naar het ziekenhuis komt om te bevallen.
Maxi Cosi
Zorg ervoor dat uw partner oefent met het vastzetten van de Maxi Cosi in de auto! Zo kunt u na de bevalling weer veilig naar huis.
Week 34-42
Bed
Leg een zeiltje of kraammatras in bed, voor als de vliezen breken.
Ook als u in het ziekenhuis bevalt, moet thuis het bed op ± 80 cm hoogte staan. Zo kan de kraamhulp u goed verzorgen.
Controles in het kraambed
Wanneer u na de bevalling bent thuisgekomen, zal uw verloskundige of huisarts regelmatig bij u langskomen om te controleren of alles goed gaat met u en uw kindje. Bij problemen is zij/ hij het eerste aanspreekpunt.
Indien alle zwangerschapscontroles in het ziekenhuis plaatsvinden, is het belangrijk om al tijdens uw zwangerschap een verloskundige bij u in de buurt, of uw huisarts in te lichten.
Partner bereikbaar
Spreek af hoe en waar u uw partner kunt bereiken als de bevalling begint.
Andere kinderen
Bedenk wat te doen met de eventuele andere kinderen als u gaat bevallen.
Telefoonnummers
De nummers van de afdeling 3 West en het kraamcentrum altijd bij u hebben. Ook is het handig om een lijstje te maken van de personen die u na de bevalling wilt bellen om ze op de hoogte te stellen van de geboorte van uw kindje.
Foto’s, video
Zorg dat alles gereed is om de bevalling en de momenten daarna vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan extra batterijen, fotorolletjes en een geheugenkaart.
Na de bevalling
Aangifte
Uw kindje moet binnen 3 werkdagen aangegeven worden op het gemeentehuis in Gorinchem. Na de bevalling krijgt de kersverse vader de folder "Aangifte geboorte" met de openingstijden van de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis.
Voeding
Het op gang brengen van de borstvoeding kost vaak wat tijd, maar het is de moeite van het investeren waard! De verpleegkundige geeft u, indien nodig, hulp. Een lactatiekundige kan u van dienst zijn bij grotere problemen. Natuurlijk bent u op afdeling 3 West ook verzekerd van de beste hulp als u er voor kiest om uw kindje kunstvoeding te geven.
Wanneer u thuis bent en nog specifieke adviezen nodig hebt met betrekking tot de borstvoeding, kunt u de lactatiekundige binnen Rivas bereiken via het consultatiebureau of de Zorglijn (0900-8440).
Hielprik
Deze wordt op de 5e dag afgenomen. Meestal bent u dan al thuis en doet de verloskundige of iemand van het kraamcentrum dit. Ook in het ziekenhuis kan de hielprik worden afgenomen. Uw kindje wordt onderzocht op 17 verschillende stofwisselingsziekten. De hielprik is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Hoe eerder een ziekte ontdekt wordt, hoe eerder met de behandeling gestart kan worden.