Thuis
- Is het onderzoek 's ochtends: dan mag u de dag vóór het onderzoek tot 24.00 uur (’s nachts) normaal eten en drinken. Na 24.00 uur geen maaltijd meer gebruiken en niet meer drinken tot een uur na het onderzoek. Eventuele tabletten 's ochtends met een klein beetje water innemen.
- Is het onderzoek 's middags: dan mag u 's morgens tot 07.00 uur (niet later) 1 beschuitje met een kopje thee nuttigen. Daarna mag u niets meer eten en drinken tot een uur na het onderzoek.
Medicijnen
- Zorg dat u een lijst meeneemt met de medicijnen die u gebruikt (verkrijgbaar bij uw apotheek).
- Wanneer u inhalatietherapie gebruikt zoals pufjes, rota disks enz. kunt u deze gebruiken zoals u gewend bent.
- Bloedverdunners: Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (al dan niet via de trombosedienst) heeft de longarts met u besproken of deze op een bepaalde tijd voor het onderzoek gestopt moeten worden.
- Als u suikerziekte heeft en medicijnen daarvoor gebruikt (zoals tabletten en/of insuline): Uw medicijnen moeten mogelijk aangepast worden. Dit heeft de longarts met u besproken. Neemt u uw medicijnen mee, zodat u ze na het onderzoek in kunt nemen of uw insuline onder toezicht kunt spuiten. Neemt u ook uw bloedsuiker controle apparaatje mee.
Overig
- Vertel het uw arts als u zwanger bent.
- Vanwege de sedatie neemt de sedatie praktijk specialist (SPS) van te voren contact met u op. U vult een vragenformulier in ter voorbereiding op de sedatie.
Opname en voorbereiding op de dagbehandeling (afdeling D1)
U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie van de afdeling dagbehandeling. Daar neemt u plaats op een bed. Er wordt vervolgens een vragenlijst met u doorgenomen. Uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte (d.m.v. een knijpertje op de vinger) worden gemeten en er wordt een infuusnaald ingebracht.
U wordt verder voorbereid met medicijnen voordat het onderzoek op de endoscopieafdeling zal starten. U krijgt:
- een tabletje codeïne (dit is om de hoestprikkel tijdens het onderzoek tegen te gaan);
- een vernevelkapje met Ipramol (luchtwegverwijdend) en Fluimucil (slijmoplossend);
Als u al opgenomen bent op een afdeling in het ziekenhuis , wordt u op die afdeling voorbereid met de medicijnen, waarna u naar de afdeling endoscopie wordt gebracht.