Longverpleegkundige
Gespecialiseerd longverpleegkundigen Theodora Vastenburg en Tina van de Koppel begeleiden en ondersteunen mensen met de chronische longziekten astma en COPD en bewaken de effecten van de behandeling. Ze werken hiervoor samen met longartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werk, diëtisten, huisartsen en praktijkverpleegkundigen, zowel op de polikliniek Longgeneeskunde als in de thuissituatie.
De longverpleegkundigen van het Beatrixziekenhuis hebben zich tevens gespecialiseerd in begeleiding bij stoppen met roken en zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. De longverpleegkundigen werken op de polikliniek Longgeneeskunde en de Stoppen met roken-polikliniek.
Advies en begeleiding
De longverpleegkundige:
- geeft informatie over (de ziekten) astma en/of COPD en de symptomen;
- bespreekt met u de werking en het belang van het goed innemen van uw medicatie (daarbij is de longverpleegkundige bevoegd inhalatiemedicatie te wijzigen en voor te schrijven);
- leert u verandering van uw klachtenpatroon tijdig te herkennen en maakt afspraken hoe u daarmee het beste kunt omgaan;
- begeleidt u in het (leren) omgaan / leven met uw longaandoening;
- begeleidt u bij de gevolgen van uw aandoening voor uw relatie, gezin en sociale contacten;
- begeleidt u bij uw aandoening in de palliatieve fase waarbij kwaliteit van leven voorop staat;
- adviseert u over en coördineert de inzet van longrevalidatie en/of hulpmiddelen;
- meldt u zo nodig aan bij de longrevalidatie, de diëtiste, het maatschappelijk werk of de psycholoog;
- verzorgt de levering en instructie van zuurstof- en vernevelapparatuur;
- verstrekt adviezen over huissanering bij allergisch astma.
Huisbezoek
De longverpleegkundige werkt zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Wanneer een patiënt thuis zuurstof gaat gebruiken of thuis medicatie gaat vernevelen, brengt de longverpleegkundige een huisbezoek. Ook voor de begeleiding / advisering van patiënten met ernstig COPD kan de longverpleegkundige aan huis komen.
Afspraak maken
Voor meer informatie, advies en voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van de longverpleegkundigen via telefoonnummer (0183) 64 46 36. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 14.00 uur tijdens het telefonisch spreekuur. U kunt ook een bericht inspreken op de voicemail; u wordt dan teruggebeld. Mailen is ook mogelijk: t.vastenburg@rivas.nl of t.van.de.koppel@rivas.nl.