Saneringsbezoek bij huisstofmijtallergie
De behandeling
Binnen Rivas Zorggroep zijn longverpleegkundigen in dienst die deskundig zijn op het gebied van astma en COPD. Deze longverpleegkundigen kunnen bij u thuis één of meerdere saneringshuisbezoeken afleggen en u uitleg en adviezen geven bij huisstofmijt.
Saneren betekent het gezond maken van de woning zodat de concentratie huistofmijt vermindert. Het doel van saneren is het verminderen van de klachten.
Hier leest u meer over belangrijke begrippen en algemene adviezen bij huisstofmijt. Tijdens een huisbezoek zal de longverpleegkundige met u uw woning doornemen en u advies geven specifiek op uw situatie gericht.
Voor de behandeling
De huisstofmijt is een klein beestje, 0,1 tot 0,6 mm groot. De huisstofmijt eet graag huidschilfers van mensen en dieren en is ongevaarlijk, behalve als je er allergisch voor bent. De huisstofmijt leeft in iedere woning, hoe goed u ook schoonmaakt! Hij houdt van beschutting en donkere plaatsen, zoals matrassen, meubelstof, stofnesten en tapijt. Aan hun pootjes hebben ze weerhaakjes waarmee ze zich vast kunnen klemmen in stoffen materialen. Tussen de 10 en 30 graden is voor huisstofmijten een ideale temperatuur om te kunnen leven. Een vochtige omgeving met een relatieve luchtvochtigheid van 40 - 45% hebben ze nodig om te blijven leven en een luchtvochtigheid van 55% om zich voort te kunnen planten. De relatieve luchtvochtigheid is af te lezen op een hygrometer.
Een huisstofmijtallergie
ls u allergisch bent voor de huisstofmijt dan bent u allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. De uitwerpselen worden de allergenen genoemd. Het kan dat u door de allergie last heeft van een verstopte neus, tranende ogen, loopneus, piepende ademhaling, vaak niezen of uzelf moe of lusteloos voelen. De klachten kunnen er het hele jaar zijn maar zijn vaak erger in de herfst en het begin van de winter.
Een allergie is moeilijk te voorkomen en niet te genezen. Nederland heeft een gunstig klimaat voor huisstofmijten. Daarom is een huisstofmijtallergie een veel voorkomende allergie. Aan de hoeveelheid huisstofmijten kunt u wel iets doen om de klachten te verminderen. Maar het is onmogelijk om de huisstofmijten volledig te mijden, ze komen voor in woningen maar ook in bijvoorbeeld scholen en restaurants. Een aantal maatregelen kunnen ervoor zorgen dat de klachten later komen, minder heftig zijn of uitblijven. Saneren van de woning is belangrijk om de hoeveelheid huisstofmijten te verminderen.
Naast de hulp van de longverpleegkundige, is het ook handig om te zorgen dat alle bewoners achter de maatregelen staan. Belangrijk is om op het juiste moment aan saneren te beginnen omdat het, zeker in het begin, veel werk met zich mee kan brengen. De resultaten zijn vaak pas na een tijdje te merkbaar. Een huisstofmijtallergie is lastig maar met de juiste maatregelen valt er vaak wel mee te leven.
Leefregels na de behandeling
Huisstofmijten bestrijden
Huisstofmijten zijn vooral te bestijden door te zorgen voor een goede inrichting, het onderhoud van de woning, woninginrichting en een lage luchtvochtigheid; bij vocht en lage temperaturen voelt de huisstofmijt zich prima en plant hij zich snel voort.
Door huisstofmijten te doden komen er geen nieuwe uitwerpselen. De ‘oude uitwerpselen’ moet u nog wel verwijderen. Deze kunnen zeker nog vier jaar aanwezig blijven.
De longverpleegkundige adviseert u tijdens haar bezoek over te nemen maatregelen en stuurt u daarna een verslag toe waarin de adviezen komen te staan. De adviezen zijn specifiek voor uw woonsituatie. Aan de te nemen maatregelen kunnen kosten verbonden zijn.
Algemene adviezen om de huisstofmijten op korte termijn te verwijderen:
- Beddengoed (incl. dekbed en kussens), gordijnen en knuffels wassen in de wasmachine op 60 graden. Beddengoed dient wekelijks gewassen te worden, dekbed en kussens maandelijks en bij gordijnen volstaat een half-jaarlijkse wasbeurt bij 60 graden. Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60 graden niet. Door het wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld.
- Aanschaffen van speciale hoezen voor dekbed, kussen en matras. De verpleegkundige kan u hierbij adviseren.
- Als het wassen in de wasmachine niet mogelijk is kunt u het materiaal in de vriezer doen. Huisstofmijten overleven een temperatuur van –20 graden niet. Daarom kunt u spullen 1 week in de vriezer op -20 graden leggen. Daarna moet u de spullen nog wel uitwassen, dat kan op iedere temperatuur, om de dode mijten en allergenen uit te spoelen.
- Stofzuigen helpt om stof en allergenen te verwijderen. Levende huisstofmijten op stoffen meubels (vloerbedekking en met stof beklede banken) laten zich niet opzuigen. Maar huisstofmijten leven ook in stof wat zich ophoopt op een gladde ondergrond. Daar zijn ze wel te verwijderen met de stofzuiger. Stofzuig ook onder bed en achter de verwarming! Stofzuig de ruimten minimaal 2x per week. Houd de ramen bij het stofzuigen open.
- Vervang regelmatig de filter en de stofzuigerzak van de stofzuiger.
- Zorg dat ruimten goed schoon te maken zijn, dus: zo min mogelijk open kasten, planten en prullaria. Waar veel stof is, vinden huisstofmijten beschutting, zoals onder het bed, achter de verwarming en in open kasten. Neem wekelijks minimaal 2x per week de ruimten met een vochtige doek af.
- Zorg voor goede luchtvochtigheid. Vocht in huis is niet te voorkomen. Het is wel belangrijk te streven naar luchtvochtigheid van 40%-60% in alle ruimten. Een hygrometer kan u daarbij helpen. Een hygrometer met min/max geheugen voor zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid heeft de voorkeur. Een dergelijke meter kunt u aanschaffen voor ongeveer 20 euro.
- Geen nat hout in de open haard te doen, en niet te stoken bij weinig of geen wind.
- Tijdens het koken en tot 15 minuten daarna de afzuigkap aan te zetten.
- Ruimten waar vocht geproduceerd wordt (bv bijkeuken met wasdroger, de douche, de ruimte waar met stoomstrijkijzer wordt gestreken) moeten een opening hebben naar buiten, zodat het vocht weg kan.
- Houdt de deur van deze ruimten tijdens vochtproductie gesloten, zodat het vocht zich niet binnenshuis verspreidt.
- Zorg voor een goed afzuigsysteem in de keuken en de douche.
- Open de afwasmachine pas nadat de stoom is afgevoerd.
- Laat natte spullen niet in huis liggen. Hang ze buiten op te drogen.
Zorg voor een gezonde lucht in huis door:
- niet te roken in huis;
- de temperatuursverschillen tussen de diverse ruimten zo klein mogelijk te houden;
- het huis gelijkmatig verwarmen, bij voorkeur alle vertrekken, rond de 20?C;
- de temperatuur ’s nachts hooguit twee graden te laten dalen;
- tocht te beperken;
- dagelijks alle vertrekken te ventileren;
- dagelijks te luchten.
Huisstofmijten opsporen
Als u twijfelt of er op een bepaalde plek (bv matras of kleed) huisstofmijten aanwezig zijn, zijn deze op te sporen met de zogenaamde acarex test. Deze is verkrijgbaar bij apotheken.
Mijtdodende reinigingsmiddelen
Mijtdodende reinigingsmiddelen zoals Acaryl en Acarosan zijn niet meer verkrijgbaar wegens gewijzigde Europese wet op bestrijdingsmiddelen.
Contact
Tijdens een saneringsbezoek geeft de longverpleegkundige u uitleg en advies over het verwijderen en voorkomen van huisstofmijt. Er zijn geen kosten verbonden aan deze huisbezoeken. Uw behandelend arts kan u verwijzen.
Voor het maken van een afspraak of informatie kunt u contact opnemen met de zorglijn van Rivas via 0900- 8440 of met de longverpleegkundige via (0183) 64 46 36.