OSAS (behandeling met CPAP-therapie)
U heeft van de dokter de diagnose slaapapneu/OSAS gekregen en het voorstel dit te behandelen met een CPAP. In deze folder geven we uitleg over de behandeling met CPAP.
Het doel van de behandeling is om het aantal ademstops te verminderen waardoor u een betere slaapkwaliteit krijgt. U wordt meer uitgerust wakker en u ervaart minder vermoeidheid gedurende de dag.
Tijdens de behandeling
Het soort behandeling dat het beste bij u past hangt van verschillende factoren af en wordt per persoon bekeken. Er zijn meerdere soorten behandelingen, zoals:
- CPAP = Continuous Positive Airway Pressure. (Deze folder gaat over de behandeling met CPAP)
- MRA = Mandibulair Repositie apparaat. Soms ook snurkbeugel genoemd.
- SPT = slaap positie trainer
Behandeling met een CPAP-apparaat
CPAP is de afkorting van: Continuous Positive Airway pressure. Het CPAP-apparaat blaast onder lichte druk omgevingslucht in uw neus en/of keel. Door deze druk blijft uw keel/luchtweg open. Hierdoor treden er minder apneus meer op en zal het snurken afnemen.
Daarnaast kunnen onderstaande algemene maatregelen bijdragen aan de behandeling:
- Afvallen als u te zwaar bent.
- ’s Avonds geen alcohol drinken.
- Stoppen met roken.
- Geen medicijnen nemen waar u suf van wordt, zoals slaapmiddelen (wijzigingen in medicatie altijd in overleg met de arts die deze heeft voorgeschreven).
Mogelijke ongemakken
Ondanks de goede resultaten die met de CPAP-therapie bereikt kunnen worden, kunnen er ook ongemakken optreden.
In de meeste gevallen verminderen deze of kunnen ze verholpen worden. Mogelijke ongemakken:
Neusirritatie
Dit kan optreden door uitdroging van de neusslijmvliezen door de lucht uit het CPAP- apparaat. Tijdens de koude periodes in herfst en winter waarin er minder vocht in de omgevingslucht is, is de kans op neusklachten groter. Mocht u hier last van hebben dan adviseren we om dan de bijgeleverde bevochtiger (met of zonder verwarmde slang - (niet standaard meegeleverd) te gebruiken. De bevochtiger kan op verschillende standen worden ingesteld. U kiest de stand die voor u het prettigst is. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de behandeling.
Een neusspray met zoutoplossing geeft vaak ook verlichting van de klachten.
Indien dit alles onvoldoende helpt, adviseren wij u contact op te nemen met de OSAS-verpleegkundige of longarts.
Maskerlekkage/masker-drukplekken
Tijdens het gebruik van een CPAP-masker kan er lekkage van lucht zijn. Dit ontstaat vaak door een niet passend masker of een verkeerd afgesteld masker. Naast zorgen voor een goed passend masker en goede afstelling van de banden, is het belangrijk dat het masker goed schoongehouden wordt.
Bij het gebruik van een CPAP-masker kunnen er in zeldzame gevallen ook drukplekken ontstaan. Als dit gebeurt dan is het belangrijk dat u overlegt met de OSAS-verpleegkundige of longarts om te kijken naar bijvoorbeeld een ander masker of andere afstelling.
Spierpijn op de borst
Dit kan veroorzaakt worden doordat u tegen een hogere druk uitademt. Deze klacht verdwijnt meestal vanzelf.
Oprispingen en/of winderigheid
Doordat er lucht door de mond en neus naar binnen geblazen wordt bij gebruik van CPAP, kan het gebeuren dat een deel van deze lucht wordt ingeslikt. Dit kan er voor zorgen dat u meer moet opboeren of meer last heeft van winderigheid.
Mocht de klacht te hinderlijk zijn en aanhouden is het belangrijk om contact op te nemen met de OSAS-verpleegkundige of longarts.
Vervolg behandeling
U komt periodiek op controle in het ziekenhuis bij de longarts, de OSAS- verpleegkundige of de consulent van Vivisol. U bespreekt dan hoe het gaat met de behandeling.
Het is belangrijk dat u uw CPAP-apparaat altijd meeneemt naar deze afspraak, tenzij anders met u is afgesproken.
Tijdens deze afspraak wordt steeds de vervolgafspraak met u besproken. In het begin zullen deze afspraken elkaar wat sneller opvolgen. Als u eenmaal goed bent ingesteld, zal de frequentie afnemen en kunnen de controles bij de longarts of OSAS-verpleegkundige soms zelfs beëindigd worden.
Jaarlijks
Ieder jaar wordt de werking van uw apparaat gecontroleerd door de firma Vivisol. U heeft elk jaar recht op een nieuw masker en slang. Daarvoor kunt u zelf contact opnemen met Vivisol. De contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.
Leefregels na de behandeling
Roken
Roken kan zwelling van de bovenste luchtweg veroorzaken en is nadelig voor slaapapneu. Het advies is dan ook te stoppen met roken. Mocht u hier begeleiding bij willen, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of kunt u eventueel bij de longverpleegkundige terecht.
Slaap- of kalmeringsmiddelen
Gebruik liever geen slaap- of kalmeringsmiddelen. Deze middelen onderdrukken de ademhaling, verslappen de keelspieren en kunnen hierdoor slaapapneu versterken.
Vraag advies aan uw voorschrijvend arts als u slaapmedicatie gebruikt en OSAS heeft.
Slaapadviezen
De volgende tips kunnen u helpen bij het verbeteren van uw slaap. De tips staan los van de behandeling van OSAS, maar kunnen u wel helpen om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren.
- Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt.
- Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs.
- Drink geen alcohol om in te slapen.
- Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen. Vermijd te veel inspanning (lichamelijk en geestelijk) en bouw de dag af.
- Vermijd voor het slapengaan licht van tv, computer, smartphones of tablet.
- Zorg voor prettig zittende nachtkleding en een comfortabel bed en kussen.
- Zorg voor een donkere slaapkamer met een prettig klimaat: een rustige ruimte, beter iets te koel dan te warm, goede ventilatie en niet te droge lucht.
- Gebruik uw slaapkamer alleen voor slapen en seks (niet als werk-, studeer- of tv-kamer).
- Probeer in een vast slaapritme te komen. Houd u aan vaste slaaptijden. Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed en sta steeds rond dezelfde tijd op.
- Slaap overdag niet (geen dutjes doen).
- Lukt het slapen na een half uur niet? Ga dan wat lezen of luister naar rustige muziek, liefst in een andere kamer. Sta de volgende dag toch weer op hetzelfde tijdstip op.
Autorijden
Wanneer u lijdt aan OSAS (met ademstops van meer dan 15/per uur en met klachten zoals bijvoorbeeld slaperigheid) en nog niet behandeld wordt, mag u in principe geen motorvoertuigen besturen. Dit komt omdat matige en ernstige OSAS vaak gepaard gaan met verminderde alertheid/slaperigheid.
Meer informatie leest u op de website van het CBR.
Uw gegevens vallen onder het medisch beroepsgeheim. Wij melden dus niets bij het CBR.
Contact
Heeft u vragen over uw OSAS en/of uw behandeling?
De OSAS-verpleegkundige is bereikbaar via:
- De app Beterdichtbij. Heeft u nog geen uitnodiging ontvangen om deze app te gebruiken, vraagt u daar dan naar bij de verpleegkundige of de secretaresse.
- Via e-mail: osas@rivas.nl
- Telefonisch: 0183-612414. Bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur.
Meer informatie
- ApneuVereniging
- Vivisol Nederland
Telefoon: 013-5231020
Mail: osas@vivisol.nl
U kunt altijd bellen met de klantenservice van Vivisol voor technische vragen over het apparaat en de maskers/slangen. Op de site vindt u ook de webshop.
Tot slot
Met dank aan de ApneuVereniging. Enkele teksten in deze folder zijn met toestemming van deze website overgenomen. Verder is de tekst gebaseerd op de richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van het obstructief slaapapneu bij volwassenen’ van Federatie Medisch Specialisten.
Daarnaast komt de informatie over autorijden van het CBR.
De adviezen rondom uw slaap komen van www.thuisarts.nl.