Opheffen stoma
De behandeling
U heeft een tijdelijk ileo- of colostoma. In overleg met de chirurg is besloten uw stoma binnenkort op te heffen. In deze folder kunt u nalezen wat de aandachtspunten zijn en waar u zelf aan kunt werken voor een goed herstel.
Voor de behandeling
Voorbereiding voor de opname
- Anesthesie
Wanneer er besloten is dat u geopereerd moet worden, wordt er een afspraak gepland op de polikliniek voor de peroperatieve screening. Hier zult u verzocht worden om een vragenlijst in te vullen en zult u een van de anesthesiologen en/of anesthesiemedewerker spreken over de anesthesiemethode ( verdoving/ pijnstilling) die u tijdens/na de operatie zult krijgen. - Medicatie
Mocht u medicatie gebruiken, neem een actuele medicatie lijst en uw medicatie mee naar het ziekenhuis. Deze kunt u opvragen bij uw eigen apotheek. Op de ochtend van de operatie mag u uw medicatie gewoon innemen met een slokje water, tenzij de anesthesie heeft aangegeven dat u bepaalde medicatie niet in mag nemen. - Eten en drinken
Voor alle operaties moet u nuchter zijn. Nuchter betekend afhankelijk van de opname tijd vanaf 00:00uur geen vast voedsel. Tot twee uur voor de operatie kunt u nog heldere vloeistoffen drinken zoals thee, appelsap of roosvicee multivitaminen. Uiterlijk 12 uur voor de operatie raden wij u aan te stoppen met roken. Op de dag van de operatie raden wij u aan om uiterlijk 6:00 uur 90 ml van het merk Roosvicee in 310 ml water op te drinken. Als u op de afdeling ligt opgenomen krijgt u dit van de verpleegkundige. Wanneer de operatie in de middag plaats vindt, dan raden wij aan om de roosvicee uiterlijk 11:00uur te drinken. Patiënten met diabetes mogen geen roosvicee drinken op de dag van de operatie. - Scheren van de buik
Voor de operatie hoeft u zelf niet meer de buik te scheren. Dit wordt op de operatiekamer gedaan.
Dag van de operatie
De opname tijd zal afhankelijk zijn van het tijdstip van de operatie. Dit krijgt u te horen van bureau opname. Als u zich meldt bij de balie op de afgesproken opnamen tijd, dan zal de verpleegkundige het opname gesprek met u voeren. Wij vragen u sieraden, make-up, nagellak, lenzen, piercings en eventuele gebitsprotheses uit te doen. Waardevolle spullen adviseren wij u thuis te laten. U kunt in de morgen gewoon wassen, scheren enzovoort. (Niet het operatiegebied scheren) Gebruik geen bodylotion, aftershave of andere huidverzorgende producten. U krijgt van de verpleegkundige een operatiejasje aan. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatie afdeling. Daar krijgt u een infuus, een infuus is een dun buisje dat in uw ader wordt geschoven en wordt de bloeddruk gemeten.
Naar de OK
U wordt vervolgens naar de operatiekamer gereden. Via het infuus krijgt u vocht en narcose toegediend. Zodra u slaapt, begint de operatie.
Tijdens de behandeling
Er kan gebruikgemaakt worden van een stoma met twee uitgangen en een stoma met één uitgang.
Stoma met twee uitgangen
Uw stoma wordt losgemaakt van uw huid. Het stukje darm wordt iets naar buiten gehaald
en de twee uiteinden van de darm worden weer aan elkaar gehecht. De darm wordt daarna teruggelegd in uw buik. De wond zal met hechtingen gesloten worden.
Stoma met één uitgang
Via een snede in de buik wordt uw buik weer geopend. Uw stoma wordt losgemaakt van de huid en in de buikholte worden de twee uiteinden van de dikke darm aan elkaar gehecht.
Tijdsduur
De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 3 uur.
Na de behandeling
De eerste nacht na de operatie verblijft u, wanneer dit nodig geacht wordt, op de Intensive Care voor extra bewaking. Na de operatie heeft u nog een infuus om vocht toe te dienen, krijgt u constante pijnstilling en een catheter in de blaas om de urine af te laten voeren. Doormiddel van een monitor wordt u gecontroleerd op o.a de bloeddruk en verdere vitale functies.
Eten en drinken
Als u goed wakker bent, kunt u wat drinken. Begin met een glaasje water of een kop thee. Als dit goed gaat, neemt u een schaaltje vla of iets dergelijks. De dag na de operatie krijgt u normale voeding. De maaltijden worden aangevuld met energierijke bijvoeding in de vorm van een snaq die u aangeboden krijgt. Probeer deze zo veel mogelijk te gebruiken. Wanneer u misselijk bent, geef dit aan bij de verpleegkundige. Het is belangrijk om dan uw intake niet te forceren. Wij raden u aan om 3x per dag kauwgom te gebruiken, aangezien dit een stimulerend effect heeft op de werking van de darmen.
Bewegen
Bewegen is erg belangrijk na de operatie. U voorkomt daarmee trombose (bloedstolsels in uw aders) en verlies van spierkracht. Mobiliseren helpt om uw darmen weer op gang te krijgen en ten slotte verkleint u de kans op luchtweginfecties door goed recht op te zitten. De verpleegkundige zal u daarom na uw operatie helpen om tijdens de maaltijden op de stoel te komen.
Ademhalingsoefeningen
Een goede ademhaling is belangrijk bij het voorkomen van een longontsteking na de operatie. De eerste dagen na de operatie komt de fysiotherapeut langs om u te ondersteunen met tips en adviezen over de ademhaling.
Ontlasting
Na de operatie heeft de darm de tijd nodig om weer de normale werking te hervatten. Veel mensen hebben de eerste weken tot maanden na de operatie vaker en dunnere ontlasting. Vezelrijk eten helpt om de ontlasting weer de normale vastigheid aan te laten nemen. Voldoende drinken, minimaal 2 liter, is bij dunne ontlasting erg belangrijk om uitdroging te voorkomen. Ook hebben sommige mensen moeite om de ontlasting op te houden. Deze klachten kunnen enkele weken tot enkele maanden aanhouden. U kunt deze klachten met de chirurg bespreken.
Indien er door (te) dunne ontlasting irritatie van de huid rond de anus optreedt, kunt u de huid beschermen met een crème.
Wond
Wanneer de wond niet lekt, is het beter deze niet af te dekken. Let bij de wond goed op roodheid, zwelling en/of wondvocht. Dit kan wijzen op een ontsteking. Wanneer u dit signaleert, neem dan contact op met de transmuraal oncologie verpleegkundige. U kunt gewoon douchen, goed uit douchen van een (open) wond bespoedigt de genezing, laat het water van boven naar beneden over de wond lopen. In bad gaan of zwemmen is niet verstandig in verband met infectiegevaar.
Wanneer u met hechtingen naar huis gaat, worden deze tien tot veertien dagen na de operatie op de polikliniek verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak mee naar huis.
Leefregels na de behandeling
Wanneer u een operatie hebt gehad waarbij een grote snee is gemaakt in de buik, adviseren we u om de eerste 2 weken thuis rustig aan te doen. Daarna mag u weer gaan proberen om uw dagelijkse activiteiten te ondernemen. Lichaamsbeweging zoals wandelen en fietsen is wel aan te bevelen. De leidraad bij revalideren is:" wat kan, dat mag". Let hierbij wel op dat u naar uw lichaam luistert, dus stop als u pijn voelt of wanneer u zich naar voelt worden. Extra rust nemen is voor sommige mensen nodig in de eerste paar weken na de operatie.
Contact
Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan uw arts of aan de (oncologie) verpleegkundige. Ook kunt u ons telefonisch bereiken.
Telefoonnummers
- Polikliniek chirurgie: (0183) 64 42 05 (aanwezig ma t/m vrij 8.30-16.30)
- Stomaverpleegkundige: (0183) 64 44 75
- Afdeling chirurgie 4-west: (0183) 64 46 50