Bij een middenooroperatie is het risico op complicaties klein.
Een mogelijk alternatief voor deze behandeling is het dragen van een hoortoestel.
Gehoorverlies
De kans op blijvend gehoorverlies door schade van het slakkenhuis is zeer klein. Het doel van de operatie is het gehoor te verbeteren. Wanneer er na verloop van tijd in het middenoor verklevingen zouden ontstaan of wanneer de prothese zou verplaatsen, zou het gehoor weer slechter kunnen worden en zou ervoor gekozen kunnen worden een heroperatie te laten plaatsvinden. Een prothese wordt ook wel eens uitgestoten door het oor. Ook daarna zou een nieuwe operatie kunnen plaatsvinden.
Trommelvliesperforatie
Er zou een gaatje in het trommelvlies kunnen ontstaan. Dit kan vanzelf sluiten, of er zou een eventuele aanvullende operatie moeten plaatsvinden om het gaatje te sluiten.
Smaakzenuw
Door het middenoor loopt een kleine zenuw (chorda tympani) die de smaak verzorgt van het voorste deel van één zijkant van de tong. Bij operaties in het middenoor kan deze kwetsbare zenuw beschadigen. Er kan dan een smaakstoornis ontstaan die enkele weken aanhoudt. Wanneer de zenuw wordt doorgenomen, zal de smaakstoornis vrijwel altijd geleidelijk binnen vijf tot zeven maanden weer overgaan.
Oorsuizen
Dit valt vaak moeilijk te beïnvloeden door een operatie. Wanneer het gehoor verbetert door operatie, neemt oorsuizen vaak af, maar al met al is dit niet goed te voorspellen
Infectie
Zelden treedt er een infectie op na de operatie. Na een aanvankelijk goed herstel wordt dan drie à vier dagen na de operatie het oor dikker en pijnlijker. Neemt u dan contact op met de polikliniek KNO.
Afstaand oor
Na de operatie staat het oor vaak wat verder af van het hoofd dan het niet-geopereerde oor. Het kan enige tijd duren, maar meestal herstelt dit vanzelf.