Basaalcelcarcinoom
De behandeling
Het basaalcelcarcinoom kan op verschillende manieren behandeld worden. Op welke manier dat gebeurt is onder andere afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor en tevens van de leeftijd van de patiënt.
Operatie
Bij een operatie wordt de tumor in zijn geheel verwijderd. Meestal wordt eerst het gebied rondom de tumor verdoofd, zodat de ingreep pijnloos verloopt. Vervolgens wordt dan de tumor weggesneden, en de ontstane wond gehecht. Narcose is alleen nodig wanneer het basaalcelcarcinoom al vele jaren aanwezig is en inmiddels erg groot is, of diep is ingegroeid. In dat geval is het niet meer altijd mogelijk om de wond te hechten en is een huidtransplantatie nodig om de wond te herstellen. Het weefsel dat tijdens de operatie wordt verwijderd wordt naar het laboratorium gestuurd om te beoordelen of al het kwaadaardige weefsel is verwijderd.
Bestraling
Bij de bestraling van het basaalcelcarcinoom gebruikt men straling die heel oppervlakkig in de huid inwerkt. De kwaadaardige cellen worden hierdoor vernietigd. Men merkt nagenoeg niets van de behandeling en wordt er niet ziek van. Voor een mooi cosmetisch resultaat wordt het basaalcelcarcinoom een aantal keren achtereen bestraald, soms wel 20 keer. Uiteindelijk, wanneer het basaalcelcarcinoom geheel is verdwenen en de huid zich heeft hersteld, blijft er slechts een klein litteken over.
Fotodynamische therapie
Bij fotodynamische therapie wordt de huid met een crème ingesmeerd. In deze crème is een stof aanwezig, die vooral door de kwaadaardige huidcellen sterk wordt opgenomen. De cellen worden daardoor gevoelig voor rood licht. Wanneer de huid in voldoende mate met rood licht wordt beschenen, zullen de kwaadaardige cellen afsterven. De huid herstelt vervolgens vanzelf. In cosmetisch opzicht worden met deze methode, ten opzichte van andere behandelingen, de mooiste resultaten bereikt. Deze therapie is alleen voldoende effectief bij oppervlakkige en niet sprieterig groeiende basaalcelcarcinomen. Bij andere typen van het basaalcelcarcinoom wordt deze methode daarom niet gebruikt.
Bevriezing
Door een eenmalige zeer krachtige bevriezing wordt het basaalcel-carcinoom gedood. Dit is wel enigszins gevoelig, maar niet echt pijnlijk. Er ontstaat een nattende wond, die in de loop van weken langzaam minder nattend wordt en gaat genezen. Er blijft uiteindelijk een klein litteken over.
Andere behandelingen
Er zijn ook nog behandelingen waarbij de kans op het volledig verwijderen van alle tumorcellen kleiner is dan bij de hiervoor beschreven methoden. Deze behandelingen worden alleen onder bijzondere omstandigheden gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer door het gebruik van medicijnen of door lichamelijke klachten de hiervoor genoemde behandelingen niet mogelijk zijn. Andere behandelingen zijn:
- Het basaalcelcarcinoom kan "weggebrand" worden. Het betreft een eenmalige behandeling, die met weinig ongemakken gepaard gaat.
- Behandeling met Interferon in de huid leidt in 80% van de gevallen tot genezing. Deze zeer dure behandeling wordt alleen in bijzondere omstandigheden door de ziektekostenverzekering vergoed.
- Oppervlakkig groeiende basaalcelcarcinomen kunnen ook met crèmes behandeld worden (Efudix, Aldara). De kans op genezing is hierbij kleiner dan met de andere in deze folder beschreven behandelmethoden.
- Laserbehandeling voor het basaalcelcarcinoom is nog experimenteel en het is nog niet duidelijk welke resultaten bereikt kunnen worden.
Na de behandeling
Na een operatie wordt het weefsel beoordeeld om te zien of het hele basaalcelcarcinoom is verwijderd. Wanneer dit het geval is dan komt het zelden voor dat het basaalcelcarcinoom op dezelfde plaats terugkeert.
Bij de andere methoden is het niet mogelijk om weefsel in het laboratorium na te laten kijken. Er is dan ook geen volledige zekerheid over het resultaat van de behandeling. Dit moet in de loop der jaren blijken. De kans dat het basaalcelcarcinoom terug komt is evenwel klein.
Door een verandering of veroudering van de huid hebben personen met een basaalcelcarcinoom meer kans om in de toekomst nog eens een basaalcelcarcinoom te krijgen. In de loop der jaren krijgt één op de drie personen met een basaalcel-carcinoom een tweede basaalcelcarcinoom. Daarom wordt de huid van personen met een reeds behandeld basaalcelcarcinoom in de loop van een aantal jaren met enige regelmaat gecontroleerd.
Leefregels na de behandeling
Bij het ontstaan van een basaalcelcarcinoom speelt beschadiging van de huid door zonlicht (UV-licht) een belangrijke rol. Vooral zonverbrandingen leiden tot schade in de huid. Het is daarom belangrijke om overmatige blootstelling van de huid aan de zon te vermijden. Vóóral de huid van kinderen is sterk gevoelig voor de zon. Zorg ervoor dat zij niet verbranden.
Adviezen en richtlijnen voor verstandig zonnen treft u aan op de pagina "Verstandig zonnen".