Myopie (bijziendheid)
Wat is…
Myopie of bijziendheid is een brekingsafwijking van het oog waarbij de persoon voorwerpen ver weg niet scherp kan zien. Met behulp van een negatieve (min-sterkte) bril of contactlens kan weer een scherp beeld gezien worden
Myopie begint meestal in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. In de tienerjaren wordt het geleidelijk meer naarmate het oog groeit en de ooglengte toeneemt. Wanneer de volwassen leeftijd (bij ± 25 jaar) bereikt wordt, blijft de sterkte meestal stabiel.
Risico’s van hoge bijziendheid (myopie)
Bij de meeste mensen gaat myopie gepaard met een te lang oog. Een gemiddeld oog zonder brilsterkte is 23 millimeter lang, een bijziend oog is langer.
Een ooglengte boven de 26 millimeter of een brilsterkte van -6 dioptrie of hoger noemen we hoge myopie. Vooral hoge myopie kan leiden tot verdunning van het netvlies.
Tot het 40ste jaar merkt men daar niets van. Na het 40ste jaar kunnen er echter problemen optreden. Er kunnen slijtageplekken van de gele vlek van het netvlies ontstaan (myope maculadegeneratie) of er kan een netvliesloslating ontstaan door een zwakker/ dunner netvlies. Bij hoge myopie is er ook een grotere kans op cataract (staar) en glaucoom (verlies van zenuwvezels bij de oogzenuw).
De risico’s op deze aandoeningen nemen fors toe met iedere toename van de brilsterkte boven de -6 dioptrie en zij kunnen tot ernstige en blijvende slechtziendheid leiden. Deze risico’s nemen niet af na refractiecorrectie door middel van laser of een implantlens.
Oorzaken
Erfelijke factoren
Dat myopie erfelijk is weten we eigenlijk al jaren. Welke genen hiervoor precies verantwoordelijk voor zijn, wordt nu in wetenschappelijke studies onderzocht. De kans op myopie bij uw kind is hoger als u of de andere ouder ook myopie heeft.
Omgevingsfactoren
Naast erfelijkheid zijn er omgevingsfactoren bekend die de kans op myopie beïnvloeden:
- Lang achter elkaar lezen of op tablet/smartphone kijken (meer dan 30 minuten) vergroot de kans op myopie.
- Daarnaast heeft uw kind ook meer kans op myopie als hij of zij het leeswerk binnen 30 centimeter van het oog houdt. Kortom, zit uw kind letterlijk met zijn of haar neus in de boeken dan is er meer kans op myopie.
Deze twee risicofactoren zijn te voorkomen door een pauze van 5 minuten in te lassen na 30 minuten lezen en te zorgen dat uw kind het boek niet te dichtbij houdt.
Belangrijke factoren om toename myopie zoveel mogelijk te beperken :
- Buiten spelen: Uit bevolkingsonderzoeken is gebleken, dat kinderen die veel buiten zijn (minstens 2 uur per dag) minder myopie hebben. Veel buiten spelen en sporten is dus raadzaam als uw kind in de risicogroep voor myopie zit.
- Niet langer dan 30 minuten achter elkaar lezen, gamen of op een tablet of telefoon kijken.